Przedsmaczek naszej imponującej galerii

025.JPG 049.JPG 074.JPG 075.JPG 043.JPG 039.jpg 003.JPG 046.JPG 068.JPG 017.JPG
baner5.gif

Nie daj się grypie

W   okresie   zwiększonej   zachorowalności   na   grypę,   należy   szczególnie   pamiętać

o zasadach   dotyczących   zarówno   zdrowego   stylu   życia,   jak   też   prostych   czynnościach

higienicznych,   które mogą  uchronić  przed  zachorowaniem.  Przedstawione  treści zawierają

zalecenia merytoryczne oraz metodyczne, które mogą zostać wykorzystane w profilaktyce

grypy i wskazania jak postępować w przypadku wystąpienia zachorowań.

 

Grypa sezonowa jest ostrą chorobą wirusową, która przenosi się drogą kropelkową,

bądź też przez kontakt  bezpośredni  z zakażoną  osobą lub ze skażonymi  powierzchniami.

Pamiętać   należy,   że   wirusy   grypy   [w   tym   również   wirus   A(H1N1)v]   poza   organizmem

żywym mogą przetrwać jedynie kilka godzin (średnio 2-3 godziny). Charakterystyczny jest

dla   niej   gwałtowny   początek.   W   ciągu   około   24-48   godzin   od   zakażenia   pojawiają   się

pierwsze objawy: wysoka gorączka, nawet do 39.5°C, dreszcze, bóle mięśniowo-stawowe,

ból gardła, ból głowy, kaszel, ogólne osłabienie i katar. U niektórych chorych, zwłaszcza

u dzieci może wystąpić biegunka i bóle brzucha.

 

Zalecenia dotyczące zdrowego stylu życia wpływające na potęgowanie

i umacnianie zdrowia

1.   Odpowiedni ubiór

Dzieci i młodzież powinny ubierać się odpowiednio do pogody, tak by organizm nie

przegrzewał się i nie pocił podczas wysokich temperatur na zewnątrz i wewnątrz pomieszczeń

np. w domu, w szkole i innych. Nie należy również pozwolić na to, by organizm został

wyziębiony podczas niskich temperatur i niekorzystnej aury. Należy zadbać o odpowiedni

ubiór ze szczególnym zwróceniem uwagi na okrycie głowy, okrycie tułowia (okolice nerek),

a także na ciepłe i nieprzemakalne obuwie.

 

2.   Urozmaicona   dieta   bogata   w   składniki   odżywcze,   witaminy   i   minerały

W   diecie   wzmacniającej   odporność   nie   powinno   zabraknąć   białka,   szczególnie

zawartego  w   chudym   mięsie,   drobiu,  rybach,   jajach  i  serach.   Szczególną  rolę   odgrywają

tu także witaminy: C, A, E zawarte przede wszystkim w świeżych owocach i warzywach oraz

witamina D, która jest produkowana pod wpływem promieniowania słonecznego padającego

na skórę. Istotne są też składniki mineralne takie jak cynk, żelazo, magnez, selen. W diecie

nie powinno zabraknąć błonnika. Należy pić dużo wody (zaleca się 30 ml/kg.m.c.), a także

mleka i napojów mlecznych, fermentowanych (550g/dzień). Bardzo ważne jest, aby dzieci

i młodzież spożywały przed wyjściem do szkoły śniadanie, II śniadanie w szkole oraz ciepły

posiłek na obiad w szkole lub po powrocie do domu. Kolacja powinna być lekkostrawna,

spożywana minimum 2 godziny przed snem.

 

3.    Aktywność fizyczna i zabawa

Zaleca   się,   aby   codziennie,   niezależnie   od   pogody,   spędzać   przynajmniej   godzinę

na powietrzu.  Należy zachęcać dzieci i młodzież do jak najczęstszej aktywności fizycznej.

W okresie   wzrostu   i   rozwoju   młodych   osób   należy   unikać   zbyt   forsownych,   mocno

obciążających  sportów. Wskazane jest także od czasu do czasu zmieniać klimat i otoczenie.

 

4.    Sen i odpoczynek

Nic   tak   nie   regeneruje   i   nie   wzmacnia   sił   organizmu,   a   co   za   tym   idzie   również

odporności,   jak   właściwa   ilość   snu,   w   wywietrzonym   wcześniej   pomieszczeniu.

Optymalna dawka nocnego odpoczynku  w przypadku dzieci i młodzieży w wieku szkolnym

jest większa niż u dorosłego i wynosi 9-11 godzin na dobę.

 

5.     Higiena

Należy   utrzymywać   higienę   osobistą   i   otoczenia.   Zmieniać   regularnie   bieliznę

osobistą oraz pościel. Ważne jest również systematyczne wietrzenie pościeli. Ponadto należy

mieć   przy   sobie   zawsze   jednorazowe   chusteczki   higieniczne   i   systematycznie,   w   miarę

potrzeby, oczyszczać nos z wydzieliny.

 

Profilaktyka grypy:

należy:

  • obserwować   domowników   wykazujących   objawy   grypopodobne.   W  przypadku

wystąpienia objawów u domowników należy skontaktować się z lekarzem rodzinnym

i pozostać w domu;

  • · myć   ręce   mydłem   pod   bieżącą,   ciepłą   wodą   przez   20-30   sekund,   także   między

palcami; pokazać małym dzieciom jak należy to robić (używając mydła, pod ciepłą

bieżącą wodą,);

  • · zadbać,   by   dziecko   zawsze   miało   przy   sobie   jednorazowe   chusteczki   higieniczne

do nosa;

  • · zasłaniać nos jednorazową chusteczką higieniczną podczas kichania i usta podczas

kasłania, wyrzucać ją do kosza po jednorazowym użyciu;

  • · w przypadku braku jednorazowych chusteczek kichać i kasłać w rękaw w okolicy

łokcia, a nie w dłonie;

  • · unikać przebywania wśród ludzi, którzy wykazują objawy grypopodobne;
  • · spędzać z dzieckiem aktywnie wolny czas na świeżym powietrzu;
  • · wietrzyć zamknięte pomieszczenia 3-4 razy dziennie, każdorazowo przez 10 minut;
  • · zadbać o porządek w mieszkaniu, szczególnie w kuchni i łazience.

 

Postępowanie w przypadku wystąpienia zachorowań na grypę

należy:

  • · w przypadku zachorowania na grypę pozostać w domu i skontaktować się z lekarzem,

o sposobie i czasie leczenia pacjenta zadecyduje lekarz;

  • · w czasie kaszlu lub kichania zakrywać nos i usta jednorazową chusteczką higieniczną,

którą po użyciu należy wyrzucić do kosza, a ręce umyć starannie po bieżącą, ciepłą

wodą z mydłem;

  • · unikać dotykania palcami ust, nosa i oczu;
  • · w rozmowie unikać bliskich kontaktów z rozmówcą;
  • · zaniechać uścisków dłoni, pocałunków itp.;
  • · poza szkołą unikać przebywania w miejscach skupisk ludzi (typu: kino, dyskoteka,

centrum handlowe, hala sportowa itp.), a w szczególności masowych zgromadzeń oraz

uprawiania sportów kontaktowych;

  • · na podstawie informacji otrzymanych w przedszkolu, przestrzegać podstawowych zasad

higienicznych nie tylko podczas przebywania w przedszkolu, ale również we wszystkich

sytuacjach pozaprzedszkolnych.

 

 

Opracowała: Zofia Ługowska   asystent oświaty zdrowotnej i promocji zdrowia

Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Brodnicy